Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Tunteella-podcastin kolmas jakso on nyt ulkona

Lisätty 14.04.2019

Pääsin jututtamaan suuresti fanittamaani psykologia, psykoterapeuttia ja kirjailijaa Arto Pietikäistä ahdistuksesta. Kysyin ennakkoon, mitä podcastin kuuntelijat haluaisivat ahdistuksesta tietää ja sain valtavasti hyviä kysymyksiä. Jaksossa keskustelemme siitä, mitä ahdistus oikeastaan on, miksi sitä koemme ja miten keinot, joilla ahdistusta yritämme hallita joskus tuottavat lisää ahdistusta. Pohdimme myös, onko kaikki ahdistus pahaksi ja miten ahdistus liittyy siihen, mikä on meille tärkeää - eli arvoihimme. Käy kuuntelemassa ja kerro, mitä ajatuksia keskustelumme herätti.

Kurkkaa myös, mistä tyypeistä podcastissa puhuimme videolta!

 

Lue kokonaan »

Kolme asiaa, jotka jokaisen olisi hyvä tietää innostuksesta

Lisätty 14.03.2019

Alkuinnostuksella on tapana lopahtaa. Projekteja on yleensä helpompi aloittaa kuin saattaa loppuun. Sen tietää meistä jokainen, joka on joskus innostuspäissään aloittanut jotain ja lopettanut parin päivän tai viikon päästä. 

 

Miten ylläpitää innostusta ja innostua jostakin yhä uudelleen?

Siitä oli puhe, kun sain uusimpaan Tunteella-podcastiini vieraaksi psykologi-psykoterapeutti Sari Kujanpään. Heti kun aloin suunnitella podcast-jakson tekemistä innostuksesta tiesin, että minun on kerta kaikkiaan pakko saada hänet vieraakseni. Varauduin käyttämään kaikki suostuttelutaitoni, mutta Sari onneksi innostui ideasta varsin helposti. Ihailen suunnattomasti hänen innostusta ja uteliaisuutta pursuavaa olemustaan, jossa innostus ei ole lainkaan päälle liimattua, vaan tuntuu kumpuavan jostakin käsittämättömästä ja loputtomasta lähteestä. Kaiken lisäksi Sari jaksaa yhä uudelleen innostua asioista, joiden parissa on tehnyt töitä vuosikymmeniä. Siinä on jotain, mistä halusin ehdottomasti oppia lisää.

 

Lue kokonaan »

Tunteella-podcast Jakso 1 - Häpeä

Lisätty 13.02.2019

Väitän, että jos osaisimme taitavammin toimia elämämme pisimmässä ihmissuhteessa, suhteessa itseemme, vältettäisiin massiivinen määrä kärsimystä. Tunteet ovat iso osa tätäkin ihmissuhdetta. Minulla on missio: tullaan ystäviksi kaikenlaisten tunteiden kanssa.

On aika vihdoin julkistaa tähän liittyvä projektini:
Tunteella-podcast. Podcastissa keskustelen tunteista ja tunnetaidoista psykologian, sosiaalipsykologian, psykoterapian, käyttäytymistieteen, neurotieteen ja ravitsemustieteen alan ammattilaisten kanssa. Näkökulma on elämänmakuinen ja inhimillinen, mutta  juuret ovat tukevasti tieteessä.

Ensimmäisen jakson teemana on lempitunteeni (uskokaa tai älkää) häpeä ja vieraanani on psykologi, psykoterapeutti ja psykoterapiakouluttaja Lauri Parkkinen. 

 

Tilaa podcast SoundCloudista ja kerro, mistä tunteesta sinä haluaisit kuulla lisää!

 

 

Lue kokonaan »

Muutospuheesta ja muutosteoista

Lisätty 01.02.2019

If you change nothing

nothing will change.

 

Törmäsin taannoin tauluun tuolla tekstillä. Ensi reaktioni oli allergia, kuten kaikenlaisia kliseisiä lausahduksia kohtaan. Kun psyykkinen kutinareaktio hieman helpotti, aloin pohtia lausetta uudelleen. Siinä saattaisi sittenkin olla perää.

Lue kokonaan »

Kiehtova häpeä

Lisätty 09.08.2018

Courage starts with showing up and letting ourselves be seenCourage starts with showing up and letting ourselves be seen

 

Onko rohkeus sitä, että on häpeilemätön, vai sitä, että hyväksyy häpeän ja tekee sen kanssa sovinnon? Häpeätutkimukseni innoittamassa blogitekstissä pohdin häpeän dynamiikkaa ja roolia psykoterapiassa. Häpeä ymmärretään psykologiassa koko minuuttamme leimaavana tunteena, kun syyllisyydessä taas on kyse siitä, mitä olemme tehneet. Hieman yksinkertaistaen ja arkikielellä ilmaistuna häpeä on fiilis siitä, että olen huono ja kelvoton ihminen, syyllisyys taas on tunnontuskien potemista siitä, että kokee tehneensä väärin. Häpeä saa piiloutumaan, peittelemään ja selittelemään tekojaan, syyllisyys taas sovittamaan tekemänsä virheet. Niin kuin miltään muultakaan tunteelta, ei häpeältäkään voi välttyä. Siitä kannattaa kuitenkin kiinnostua, koska sillä saattaa olla varsin tärkeä rooli psyykkisessä hyvinvoinnissamme. 

 

Lue kokonaan »

Rajoittavat minätarinat

Lisätty 07.03.2018

 

 

Mielemme kertoo meille paljon asioita, joista monia emme todellakaan halua kuulla. Varsinkin, jos menneisyyteemme mahtuu kariutuneita unelmia tai ihan vain inhimillisiä vastoinkäymisiä, tällaisia tarinoita itsestämme ja kootuista vioistamme ei tarvitse kovin kaukaa muistilokeroista hakea. Miten mielen kertomiin "totuuksiin" tulisi suhtautua?

 

Lue kokonaan »

Kohtele itseäsi kuin ystävää

Lisätty 14.02.2018

 

 

 

 

 

 Ajatus itsen kohtelemisesta hyvän ystävän tavoin on varsin kliseinen. Harvemmin pysähdymme pohtimaan, millaista konkreettista käyttäytymistä se tarkoittaa. 

Lue kokonaan »

On niin helppoo olla onnellinen?

Lisätty 03.01.2018

Otin joulukuussa aikalisän loskasta ja pimeydestä ja kävin lataamassa akkuja tanssilla ja auringolla toisella puolella maapalloa. Päätin kirjoittaa kokemuksestani blogiin pitkästä aikaa. 

 

Lue kokonaan »

Olisiko aika avata seuraava ovi asiakastyössä?

Lisätty 15.09.2017

Lokakuussa käynnistyy ammatillinen täydennyskoulutus, jonka annin soisi olevan laajemmin ohjauksellista, valmentavaa ja terapeuttista asiakastyötä tekevien tiedossa. Mindful Coach – käyttäytymisen muutoksen menetelmäkoulutus tarjoaa paitsi ymmärrystä käyttäytymisestä ja keinoista sen muutokseen psykologian ja käyttäytymistieteen näkökulmasta, myös työkaluja oman työotteen vaikuttavuuden arviointiin ja kehittämiseen. 

Koulutus toteutetaan toista kertaa yhteistyössä Snellman Kesäyliopiston kanssa. Viime vuonna järjestetty pilottiversio sai osallistujiltaan erinomaisen palautteen. Koulutukseen osallistuneet toimintaterapeutti Virpi Kauhanen ja fysioterapeutti Kirsti Karjalainen lupautuivat kertomaan enemmän koulutuksen annista asiakastyölleen. 

Lue kokonaan »

Mitä tänään lupaisin?

Lisätty 31.12.2016

Vuoden vaihde on kenties parasta aikaa pysähtyä pohtimaan sitä, mikä on meille tärkeää ja arvokasta. Lehdissä vilisee ohjeita parempaan vuoden aloitukseen, uuden vuoden ja uuden minän rakentamiseen. Ehkä lupaamme asioita itsellemme ja toisillemme – tai ehkä olemme tällä kertaa luvanneet olla lupaamatta mitään. Tällaiset pohdinnat ovat toki tärkeitä ja arvokkaita, valitettavan usein lupauksista tekoihin on kuitenkin pitkä matka. Olen itsekin luvannut vuosien varrella itselleni ja toisille kaikenlaista. Liikkua enemmän, meditoida päivittäin, syödä säännöllisemmin, pitää enemmän yhteyttä ystäviin ja sukulaisiin… Lista on loputon. Vaikka hyvät aikeet ja konkreettiset tavoitteet lisäävät tutkitustikin todennäköisyyttä toimia niiden mukaisesti, unohdamme usein, ettemme ole niin rationaalisia ja tietoisia toimijoita kuin kuvittelemme olevamme. 

Lue kokonaan »