Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Kolme asiaa, jotka jokaisen olisi hyvä tietää innostuksesta

Lisätty 14.03.2019

Alkuinnostuksella on tapana lopahtaa. Projekteja on yleensä helpompi aloittaa kuin saattaa loppuun. Sen tietää meistä jokainen, joka on joskus innostuspäissään aloittanut jotain ja lopettanut parin päivän tai viikon päästä. 

 

Miten ylläpitää innostusta ja innostua jostakin yhä uudelleen?

Siitä oli puhe, kun sain uusimpaan Tunteella-podcastiini vieraaksi psykologi-psykoterapeutti Sari Kujanpään. Heti kun aloin suunnitella podcast-jakson tekemistä innostuksesta tiesin, että minun on kerta kaikkiaan pakko saada hänet vieraakseni. Varauduin käyttämään kaikki suostuttelutaitoni, mutta Sari onneksi innostui ideasta varsin helposti. Ihailen suunnattomasti hänen innostusta ja uteliaisuutta pursuavaa olemustaan, jossa innostus ei ole lainkaan päälle liimattua, vaan tuntuu kumpuavan jostakin käsittämättömästä ja loputtomasta lähteestä. Kaiken lisäksi Sari jaksaa yhä uudelleen innostua asioista, joiden parissa on tehnyt töitä vuosikymmeniä. Siinä on jotain, mistä halusin ehdottomasti oppia lisää.

 

Selittääkö innostusta temperamentti vai oppiminen?

Sarin kanssa pohdimme, onko innostus vain niitä varten, joiden mielestä lasi on puoliksi täynnä eikä tyhjä. Tulimme siihen tulokseen, että persoonallisuuden piirteillä on sormensa pelissä herkkyydessä innostua, mutta sitä voi myös oppia. Pohdimme myös, miten annostella innostusta sopivasti, överiksikin kun se saattaa mennä.

Vaatiiko taito ylläpitää innostusta sisäistä motivaatiota, flowta vai mitä?

Motivaation lähteellä on roolinsa siinä, miten innostus pysyy yllä. Kun tunnistaa arvonsa ja toimii arvojensa mukaisesti päätyy parhaimmillaan tekemään asioita niin, että sisäinen motivaatio vahvistuu. Toisinaan tarvitaan myös halukkuutta kohdata esteitä ja sietää sitä, että kaikki tunteet, myös innostus, ovat dynaamisia ilmiöitä. Innostukseen mahtuu nousuja ja laskuja. Keskustelussamme Sari vinkkaa keinoja, joiden avulla voi innostua yhä uudestaan.

Miten tylsyys ruokkii luovuutta ja innostusta?

Tylsyys on aikamme kirosana. On varsin helppoa keksiä keinoja, joiden avulla karkottaa tylsyyttä – virikkeistä ei kerta kaikkiaan ole pulaa. Sitä paitsi nykyään tuntuu olevan tärkeääantaa vaikutelma siitä, että on kiire, eikä turhaa luppoaikaa. Kun joku kysyy, mitä kuuluu, siihen ei kuulu vastata ’hyvää’ vaan että ’on kiire’.  Niin hassulta kuin se kuulostaakin, tylsyys on kuitenkin tärkeä tunne luovuuden ja innostumisen heräämisen kannalta. Tylsyyden kohtaaminen ei ole helppoa, mutta se voi olla juuri se, mitä uuden idean syntymiseen tarvitaan.

 

Kuuntele juttutuokiomme ja kerro, heräsikö innostus vai joku ihan muu tunne.