Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Psykoterapeutin polkuni

Olen peruskoulutukseltani sosiaalipsykologi ja parantumaton ihmisyyden tutkija ja ihmettelijä. Suhtaudun intohimoisesti käyttäytymisen tutkimiseen ja ymmärtämiseen sekä käyttäytymisen muutoksen mahdollistamiseen. Toimin näiden asioiden parissa tutkimustyössä, kunnes huomasin, etten halua pelkästään tutkia käyttäytymistä, vaan auttaa muuttamaan sitä terapeuttisessa asiakastyössä. Tutkijataustani on kuitenkin tehnyt minusta varsin kriittisen ja asioita monelta kannalta pohdiskelevan.

 

Halusin opiskella psykoterapeutiksi kognitiivisen käyttäytymisterapian viitekehyksestä käsin, koska sen menetelmät perustuvat tutkimusnäyttöön ja ovat tutkitusti toimivia hyvin monenlaisten psykologisten ongelmien hoidossa. Myös hyppy käyttäytymispsykologian tutkijasta nimenomaan käyttäytymisterapeutiksi tuntui luonnolliselta: tuntui siltä, että tämä on maailma, jota minä ymmärrän ja jossa tutkijan taustastani on paljon hyötyä. 

 

Oma toipumiskokemukseni vaikeasta syömishäiriöstä on ollut merkityksellinen psykoterapiaopintojen pariin päätymisessäni. Sairastin teini-iässä syömishäiriötä miltei kymmenen vuotta, kunnes perheeni tukemana pääsin psykoterapiaan yksityiseen, syömishäiriöiden hoitoon erikoistuneeseen keskukseen. Siihen aikaan olin kovin vakuuttunut siitä, että ongelmieni syiden kaivelu ja perinpohjainen ymmärtäminen johtaa lopulta paranemiseen. Olin pohtinut paljon syitä siihen, miksi juuri minä sairastuin ja samalla loputtoman turhautunut siitä, etten pelkän tiedon ja ymmärryksen turvin kyennytkään muuttamaan vuosien varrella muodostuneita tottumuksiani, ajatuksiani ja uskomuksiani. Lopulta koin olevani niin väsynyt sairauteni kanssa elämiseen ja pahoillani sen läheisilleni aiheuttamasta kärsimyksestä, että päätin antaa terapialle mahdollisuuden. Terapiasuhde kesti miltei kolme vuotta, ja suureksi ihmeekseni sain huomata, että psykoterapia toimi, kun siihen sitouduin ja olin valmis laittamaan itseni likoon vaikeissa tilanteissa. Ymmärsin, että mikään ei muutu jos en muuta omassa toiminnassani mitään. Opin ja uskaltauduin askel kerrallaan toimimaan uusilla tavoilla – tekemään todellisia muutokseen johtavia tekoja. Nykypäivänä uskon, että muutos on mahdollista meille kaikille, tilanteesta ja taustasta riippumatta. Yksin se on kuitenkin varsin hankalaa.